Bierpaal

Bierpaal c.q. Putstoel

Zonder water geen bier. Wanneer we in de biergeschiedenis van Dokkum duiken, blijkt dat het water destijds niet rechtstreeks uit de stadsgracht werd geschept. Hiervoor werd het heldere water uit de Bonifatiusbron, net buiten de stadswallen, gebruikt. Met waterschuiten werd het water in houten tonnen vervoerd naar de brouwhuizen in de stad. Met behulp van de bierpaal werd het water via een goot de brouwerij binnengebracht.

Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over en zo ontstonden er uiteindelijk 19 brouwerijen. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer in Dokkum. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug.

De historische bierpaal c.q. putstoel is weer teruggeplaatst in een hedendaagse vorm en staat symbool voor de rijke biergeschiedenis van Dokkum.        

Ontwerp monument: Byfrank